Glas wordt gebruikt voor nuttige gebruiksvoorwerpen – ruiten, drinkglazen, lampen. Maar glas kan ook gevormd worden tot prachtige decoratieve gebruiksvoorwerpen en sculpturen. De vele manieren om glas artistiek te bewerken vatten we samen onder de noemer glaskunst.
Soorten glaskunst
Er zijn verschillende technieken om van glas een kunstwerk te maken.
Glasbeeldhouwen
Deze techniek slaat op het maken van een 3D-sculptuur van glas. Meestal wordt er niet echt gewerkt met hamer en beitel – hoewel het materiaal soms wel gezandstraald wordt tot een sculptuur. Vaker worden verschillende kleuren en vormen glas worden aan elkaar gelijmd, wordt er een 3D-vorm verkregen door middel van glasblazen, of wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van deze technieken.
Brandschilderen
Glas brandschilderen is een procedé waarbij glas wordt behandeld met metaaloxiden, die met hitte op het glas worden geplaatst. Door het aanbrengen van een masker (grisaille) komen de oxiden alleen op de gewenste plekken. Hierbij ontstaan aantrekkelijke patronen en kleuren.
Glas in lood
Dit is één van de oudste beeldende kunstvormen met glas. Veel Middeleeuwse glas-in-loodramen in Europese kathedralen en huizen kunnen als meesterwerken worden beschouwd. Bij deze techniek worden stukjes gekleurd glas en gebrandschilderd glas tussen H-vormige strips lood gewerkt. Ook na de Middeleeuwen werden er nog glas-in-loodpanelen gemaakt – tijdens de Art Nouveau in de 20e eeuw beleefde deze kunstvorm een vernieuwde populariteit.
Glassfusing
Glassfusing maakt gebruik van het feit dat glas smelt als het op hoge temperatuur wordt gebracht. Kunstenaars die deze methode gebruiken, smelten zo verschillende stukken glas aan elkaar. Dit wordt meestal in een oven gedaan. De stukken glas kunnen zo verhit worden dat ze volledig in elkaar versmelten, of op een temperatuur worden gehouden waarbij ze slechts aan elkaar vast komen te zitten.