Keramiek is een kunstvorm waarbij voorwerpen of sculpturen van gebakken aardewerk gemaakt worden.
Definitie
Er zijn veel nuttige gebruiksvoorwerpen die gemaakt zijn van gebakken klei of ander aardewerk. Als die niet gemaakt zijn om zo goedkoop mogelijk geleverd te kunnen worden (bijvoorbeeld terracotta bloempotten) dan zijn ze vaak in enige mate versierd. Keramiek slaat op objecten en werken die zodanig origineel of kwalitatief hoogstaand zijn dat ze boven de status van een simpel gebruiksproduct uitstijgen.
Hoe keramiek gemaakt wordt
Kunstenaars die keramiek maken, werken met verschillende soorten klei. Ze vormen de klei, drogen hem en bakken hem in een oven op bijna 1000 graden. Het eindresultaat is een keihard, broos product.
Voor en nadat het keramiek gebakken wordt, kan het op verschillende manieren bewerkt worden. Er kunnen kleurstoffen of andere toevoegingen door de klei worden gemengd, het werkstuk kan geschilderd of geglazuurd worden, en verschillende stukken keramiek kunnen samengevoegd worden tot een groter geheel.
Keramiek heeft vaak de vorm van tradionele stukken servies – borden, kommen, potten. Maar van het veelzijdige materiaal kunnen ook abstracte sculpturen, standbeelden, muurpanelen en nog honderden andere vormen gemaakt worden.
Bekende soorten keramiek
Keramieken kunst is duizenden jaren oud. Een paar stijlen zijn wereldberoemd geraakt en werden in hun tijd voor hoge bedragen gekocht. Dit zijn een paar van de bekendste soorten keramiek.
Delfts blauw
Een soort keramiek die ‘plateel’ wordt genoemd. Deze werken zijn blauw geschilderd en geglazuurd met een wit glazuur. Het is in feite een imitatie van Chinese werken, die via Portugal de Europese markten bereikten in de 16e eeuw. Tegels, borden, vazen en flessen van Delfts blauw waren bijzonder populair en tegenwoordig zijn er nog veel kunststukken in deze stijl te bewonderen.
Meissenporselein
Rond 1700 werd in Duitsland een manier uitgevonden om porselein te maken, een keramiek waarin het material kaolien verwerkt is. Porselein was al eeuwen een gewild luxeartikel uit het Verre Oosten. Nu kwam keramiek van hoge kwaliteit binnen het bereik van de betere burgerij. Bij het Duitse Meissen stond een fabriek die porseleinen serviezen, kannen, beeldjes en sierborden maakte. Het werk uit Meissen is nog steeds prachtig en is te bewonderen in musea over de hele wereld.
Bone China
Bone China of beenderporselein is een verfijnde stijl van keramiek, waarin de gestampte botten van dieren zijn verwerkt. Dit geeft Bone China een hogere sterkte dan puur aardewerken keramiek. Ondanks de naam is het materiaal door een Engelsman ontwikkeld, en pas in de 18e eeuw. Ironisch genoeg is China op dit moment de grootste producent van dit prachtig witte en licht doorschijnde materiaal.