Dat je tegenwoordig met een mobiele telefoon ook schitterende foto’s kunt maken is alom bekend. Natuurlijk moet er wel een goede camera op de mobiele telefoon zitten, maar de meeste smartphones hebben dat tegenwoordig wel. Maar je kunt zelfs nog meer dan alleen foto’s maken. Je kunt de afbeeldingen tegenwoordig op een eenvoudige manier bewerken, waardoor je er echt een kunstwerkje van kunt maken.

Een uitstekende camera

De betere Android telefoons en de iPhone hebben zelf al het één en ander aan bewerkingssoftware op de telefoon zitten. Vind je deze mobiele telefoons te duur, dan is het de moeite waard om ook eens bij mResell te kijken. Hier vind je de beste selectie van refurbished Apple producten, allemaal geïnspecteerd door geautoriseerde Apple technici, waardoor je toestel net zo goed als een nieuw model is. Deze refurbished modellen zijn meestal een stuk voordeliger en kunnen net zoveel als wanneer je een nieuw toestel zou kopen.

Bewerkingsprogramma’s

Behalve de bewerkingsmogelijkheden die je standaard op je telefoon hebt, kun je ook nog speciale apps downloaden op je iPhone of iPad. Met deze apps kun je foto’s bewerken zonder dat je een laptop nodig hebt. Er zijn heel wat van die apps, teveel om allemaal op te noemen, maar we noemen er een aantal:

Apple foto app

Allereerst is er de Apple foto app. Deze app is er vooral voor de basisbewerkingen. Hiermee kun je bijvoorbeeld de foto bijsnijden, draaien of een effect toepassen. Ook kun je de belichting van de foto aanpassen.

Snapseed

De Snapseed app heeft een behoorlijk aantal mogelijkheden. De app heeft een hoog bedieningsgemak, bijna iedereen kan hier wel mee overweg. In Snapseed vind je verschillende filters, maar je kunt ook een grunge effect kiezen of de focus verschuiven. Ook hier kun je de foto bijsnijden of roteren. Ook de Tilt Shift functie zit in deze app.

Adobe Lightroom

Lightroom is een app die fotografen ook op hun desktop gebruiken en vraagt om wat meer deskundigheid. Je kunt hier niet zoals in sommige apps met één druk op de knop een bewerking uitvoeren, zoals een filter plaatsen. Wel kun je bijzondere effecten creëren als je met de schuifknoppen aan de slag gaat.

Adobe Photoshop Fix

Met deze app kun je foto’s retoucheren. De app is wat simpeler dan zijn grote broer ‘Photoshop’ die je op je desktop kunt installeren. Je kunt foto’s bijsnijden, bepaalde onderdelen op de foto weghalen of bepaalde kleuren accentueren en een kleureneffect toevoegen.

Darkroom

De app Darkroom is ook wat professioneler. Hier heb je niet alleen filters, maar je kunt de filters ook nog eens zelf aanpassen door bijvoorbeeld de curves aan te passen. Je kunt ook een eigen filter maken. Daarnaast kun je met deze app ook portretfoto’s met diepte maken.