Dat fotograferen tegenwoordig steeds meer als een vorm van kunst wordt beschouwd heeft beslist te maken met het scala aan mogelijkheden die men vandaag de dag heeft. Met de komst van digitale fotografie zijn er een groot aantal opties bijgekomen waarmee foto’s echt bijzonder gemaakt kunnen worden. Wat men tegenwoordig vaak tegenkomt is de ‘black photo’: een foto met daarop een zwarte achtergrond, hetgeen een speciaal effect creëert.

Een zwarte achtergrond

De voorstelling op de foto komt met een zwarte achtergrond vaak nog beter tot haar recht. Het lijkt wel of het onderwerp op de foto door de zwarte achtergrond als het ware geïsoleerd wordt. Veel mensen denken dat dit soort foto’s enkel in een studio gemaakt kunnen worden, waarbij gebruikgemaakt wordt van een zwarte achtergrond waarvoor iemand poseert, of dat met bijzondere technieken de achtergrond later zwart wordt gemaakt. Toch is het voor vrijwel iedereen mogelijk om een zwarte achtergrond op een foto te creëren, althans voor de mensen die de beschikking hebben over een iPhone.

Low key effect

Een foto met daarop een zwarte achtergrond wordt ook wel een foto met een ‘low key’ effect genoemd. Om dit effect te bereiken heb je in ieder geval een flitser nodig, het liefst een losse flitser. Met een losse flitser kun je namelijk zelf bepalen waar het licht vandaan komt. Houd er wel rekening mee dat iemand die zijn of haar mooiste zwarte outfit heeft aangetrokken waarschijnlijk minder blij is met dit low key effect. Deze kleding lijkt immers te ‘verdwijnen’ in de zwarte achtergrond op de foto. Gelukkig hebben ze bij NA-KD behalve zwarte kleding ook talloze kledingstukken in andere kleuren, dus kan er altijd voor een ander kledingsetje worden gekozen.

De juiste instellingen

Bovendien is het handig om ook een statief te gebruiken, niet alleen voor de camera maar ook voor de flitser. Heb je er maar één, kies er dan voor om de camera op een statief te zetten. Verder kun je ieder objectief gebruiken. Om een low key foto te maken dien je het omgevingslicht buiten te sluiten. Dat klinkt ook heel logisch want als er geen licht is wordt het beeld zwart. Maar omdat je het onderwerp wel op de foto wilt, moet dit kortstondig worden opgelicht en dat doe je met een flitser. Begin eens met de instellingen ISO 100, sluitertijd 1/125 en diafragma f/11. Bekijk de foto en pas eventueel de sluitertijd of het f/getal aan. Zorg dat je onder de maximale synchronisatie snelheid blijft, rond de 1/160 – 1/320. Soms helpt het om het licht van meerdere kanten te laten komen. Heb je een iPhone? Dan wordt het helemaal makkelijk. Apple heeft namelijk een speciale app die de achtergrond helemaal zwart maakt.