Een mooi kunstwerk verdient een speciale plek in je huis. En de fraaiheid ervan kan bekrachtigd worden door het in een mooie lijst te plaatsen. Maar welke lijst is het meest geschikt? Het kader mag immers niet alle aandacht naar zich toe trekken en dient bovenal de uitstraling van de prachtige afbeelding te versterken. De vraag is nu: hoe kies je de juiste lijst voor jouw schilderij, foto of art poster?

Kijk naar het materiaal

Online websites die lijsten verkopen, zoals de bekende webwinkel https://nl.bgastore.be/, bieden omlijstingen van verschillende materialen aan. Een moderne en betaalbare optie is een lijst van kunststof, die vaak in vele kleuren te verkrijgen is. Voor de meeste foto’s en schilderijen zijn dit soort lijsten heel geschikt. Een schilderij of poster waarop een landschap, plant, bos of dier staat afgebeeld, doet het goed in een lijst van hout, ook een natuurlijk materiaal.

Een glanzende gouden of alpaca lijst past uitstekend bij een flamboyant schilderij, dat immers niet zo gauw overschaduwd wordt door een lijst. En een kader van glas of kunstleer heeft een unieke, gewaagde look die bijzondere en extreme kunstwerken goed tot hun recht laat komen.

Kies voor een contrasterend kader

Een lijst vormt de overgang van de muur naar het kunstwerk. Het mooiste contrast wordt verkregen wanneer de lijst een andere kleur heeft dan de muur, maar ook niet dezelfde kleur heeft als het kunstwerk. Zo zet je het kunstwerk als het ware apart en voorkom je dat het ‘wegvalt’ in het muuroppervlak. Bij een overwegend witte poster op een witte muur kun je bijvoorbeeld een zwarte lijst gebruiken om het juiste contrast te creëren.

Zorg voor harmonie in je interieur

Nog een goede manier om de meest geschikte lijst te kiezen, is door de kleur te selecteren die steeds terugkomt in je inrichting. Hetzelfde geldt voor het materiaal. Heb je al goud- of zilvertinten in je woning? Ben je dol op hout? Bevat je woonruimte veel zwarte en witte elementen? Doe daar je voordeel mee en bestel een lijst die deze trend voortzet!

Je kunt ook een totaal nieuwe harmonie creëren door bijvoorbeeld meerdere lijsten uit dezelfde serie naast en boven elkaar te plaatsen. Tot slot kun je een interessant contrast maken door voor compleet verschillende lijsten te gaan. Let daarbij echter goed op dat de gekozen kaders jouw kunstwerken niet overschaduwen!