In de zomer van 2020 zagen we een ‘nieuwe’ modetrend verschijnen: de zogenoemde tie-dye patronen. Het betreft een techniek die afkomstig is uit Thailand welke Mudmee tie-dye genoemd wordt. Mudmee tie-dye is een speciale tie-dye-methode waarmee zeer verfijnde patronen kunnen worden aangebracht op zijden lappen.

Middels ‘gewone’ tie-dye worden wat grovere patronen van kleuren op de stof verkregen door één of meerdere stevige knopen in het textiel te leggen of deze samen te binden met een touwtje of een elastiek, om het geheel vervolgens in een verfbad te dopen. Het textiel wordt voorafgaand aan het verfbad doordrenkt met water gemengd met soda. Op de plekken waar het stuk textiel samengebonden is kan de gekleurde verf uit het verfbad zich niet hechten. Hierdoor ontstaan unieke patronen op de stof. Het is ook mogelijk om een stuk textiel vanuit één punt te bundelen en het daarna in verfbaden van verschillende kleuren te dompelen. Zo kunnen cirkelvormige patronen gecreëerd worden welke uit meerdere kleuren bestaan.

De tie-dye trend is overigens geen nieuwe modetrend, want in de jaren zestig van de 20e eeuw werd al gebruik gemaakt van deze verftechniek. Met name onder de zogenoemde hippies was de tie-dye trend erg populair: de fraaie patronen zag je terug op hun jurken, rokken en T-shirts. Muziekartiesten zoals John Sebastian en Janis Joplin hebben destijds hun steentje bijgedragen aan de populariteit van deze karakteristieke tie-dye stijl door vaak in tie-dye kleding op de bühne te verschijnen.

Tie-dye patronen zijn overigens niet enkel terug te vinden op verschillende kledingstukken. De fantasiepatronen worden momenteel op allerlei mode-accessoires afgebeeld. Zo zijn de trendy telefoonhoesjes van tegenwoordig versierd met een gemoderniseerde variant van het tie-dye patroon. Dit soort telefoonhoesjes zijn onder meer verkrijgbaar bij Ideal of Sweden. Ook sokken met een kleurrijk tie-dye patroon zijn enorm in trek evenals rugtassen, bikini’s, badpakken en caps. Kortom, geen enkel kledingstuk of mode-accessoire lijkt meer te ontkomen aan deze ‘hippietrend’.

Vind je de tie-dye stijl nou ook zo leuk, maar laat jouw bankrekening het niet toe om een nieuwe garderobe aan te schaffen? Geen nood, want tie-dye kleding kun je ook heel eenvoudig zelf maken. Volg onderstaand stappenplan om jouw eigen unieke tie-dye kledingstuk te creëren.

Stap 1

Kies een kledingstuk uit je garderobe dat je niet meer draagt maar dat nog wel goed past.

Stap 2

Zorg dat je acrylverf of textielverf in huis hebt in de door jouw gewenste kleuren en zorg ervoor dat je één of meerdere elastieken bij de hand hebt.

Stap 3

Rol het kledingstuk willekeurig op en zet het vast met een elastiek. Voor een rustig patroon gebruik je één elastiekje, voor een wat drukker patroon kun je meerdere elastiekjes gebruiken.

Stap 4

Meng in een grote bak of emmer de acryl- of textielverf met warm water. Wat de verhouding van water/verf moet zijn lees je op de verpakking.

Stap 5

Dompel het geknoopte kledingstuk volledig onder in de bak met verf en roer het gedurende 45 minuten goed door.

Stap 6

Haal het kledingstuk na +/- 45 minuten uit het verfbad en leg het vervolgens zo’n tien minuten in een emmer met azijn. De azijn zorgt ervoor dat de kleuren langer gaaf blijven.

Stap 7

Spoel het kledingstuk net zolang uit totdat er geen verf meer vanaf komt en laat het daarna aan de (buiten)lucht drogen.