Al sinds de Steentijd versieren mensen hun eigen en elkaars lichaam. De vele kunstvormen waarmee dit wordt gedaan, worden tegenwoordig samengevat als Body art.

Waarom maken mensen Body art?

Er zijn veel redenen dat mensen vroeger en nu hun lichaam versieren en veranderen. Het aangeven van status, het verkrijgen van magische protectie, het verhogen van de seksuele aantrekkelijkheid en het uitdrukken van een bepaalde overtuiging zijn bekende redenen. Maar body art wordt ook gewoon gedaan omdat het esthetisch waardevol wordt gevonden: het lichaam wordt er mooier van.

Bekende vormen van Body art

Dit zijn een paar van de populairste uitingsvormen van Body art.

-Make-up, schmink en body painting, het aanbrengen van kleuren, patronen en afbeeldingen op de huid, zijn waarschijnlijk de meest toegepaste body art technieken.

-In het verlengde daarvan liggen tattoos, het aanbrengen van een permanente kleur, vorm of afbeelding in de diepere huidlagen.

-Scarificaties (versiering met littekens), brandmerken, implanteren (van kleine objecten) en verwante kunstvormen zijn andere manieren om de huid aan te passen.

-Piercings zijn zichtbare objecten, vaak van metaal of hout, die door de huid heen worden aangebracht. Ze kunnen beschouwd worden als een vorm van sieraad. Ook een eenvoudige oorbel is een soort piercing.