Met hele simpele materialen kan je verrassend mooie kunst maken. Kijk maar.

Schilderen met licht

Veel mensen hebben dit wel eens gedaan als kind of tiener. Als je de sluitertijd van een camera goed instelt, kan je daarmee het patroon van een bewegende lichtbron vastleggen. Met een fakkel wordt er een patroon of een vorm in de lucht geschreven, of een bewegend voorwerp wordt belicht. Dit kan tot prachtige effecten leiden.

IJssculpturen

Hoe maakt men een ijssculptuur? De makkelijkste manier is om een groot blok ijs te vormen met zagen, beitels, vijlen en schuurpapier. Uiteraard is deze kunstvorm vooral populair in koude streken waar de gemaakte ijshouwwerken een flinke boos goed blijven.

Zandschilderen

Niet te verwarren met zandsculpturen maken! Bij zandschilderen giet de artiest hoopjes zand op een lichtprojector, maakt daar vormen en schaduwen in, veegt het zand weer weg en brengt niet zand aan. Een boeiende en actieve kunstvorm.

Fumage

Een schilderij gemaakt met rook. Fumage bestaat al sinds de negentiende eeuw. De rook van een kaars of lamp wordt bij een stuk papier of een ander doek gehouden, en slaat daarop neer als een wazige, donkere vlek of patroon. Niet te verwarren met pyrografie – dat is ‘schilderen’ met vuur of een verhit object.